grow babe grow

You know what to follow
if you have what it takes
nya ord

Språkrådet firar in året med flera nya ord från 2009 som exempelvis;

fuldelning skämtsamt ord för olaglig fildelning [jämför andra ord på ful-, som fulsprit ’olaglig sprit’, fultjack ’knark som är orent’]

grindstad ett inhägnat välbärgat område i en stad [efter engelska gated community ’inhägnat samhälle’]

gågging snabb gång som motionsform

hemester semester som tillbringas på hemorten (eller ”hemma i Sverige”), jämför svemester [bildat till hem och semester]be careful what you wish for

Vi har just sett på Coffin Rock vilket var en händelsefylld psykologiskt omtumlande film. En del frågetecken dyker upp men det gör filmen bara mer fascinerande.
it's in your mind

Maintain your high goals
Believe in themand you will reach the top

mördarörnen

Kungsörnen dödade deras hund Tea. Tidigare har ägarna hittat ett sextiokilos lamm som blivit dödat av en örn. De vill att rovdjursbeståndet ska minskas eftersom att örnarna i brist på mat kommer till bebyggelsen.

Jag har hört talas om örnar som dödar människors husdjur tidigare. En del har även sagt att örnar flygit iväg med deras hund. Det är ofattbart hur smärtsamt det måste vara för ägarna att se deras djur uppslitna på det sättet. Att minska på ett hotat rovdjursbestånd av denna anledning vet jag dock inte om det är lämpligt. Man behöver väl inte släppa sin hund lös ensam? Det kan nog bli svårt att ha tak över hela fårinhägnaden men jag vet inte hur stort problemet med de dödade fåren är. Vi måste trots allt kompromissa om utrymmet. Bara för att vi är människor så kan vi inte ta oss vilka rättigheter som helst.


happiness in the air

If you sneak out
through memories
feelings,
and your pastthen the luck might wait for you on the other side

when you have to decideShould you let life astonish you
or be scared of the lights?

de vinnande ensambarnen

Det är intressant hur vissa forskningsrön menar att man påverkas beroende på om man har syskon eller inte. I artikeln står det att de flesta nobelprisvinnarna är ensambarn. Om det skiljer mer än sex år mellan barnen kan man också räknas som ensambarn i sitt beteende. Men ensambarn kan ändå ha det svårt och de antar att skandalerna med Tiger Woods berodde på en sen frigörelse. I artikeln ger de råden att låta barnen vara barn och skapa syskonkänsla med andra barn så att de lär sig dela på saker.

Jag tror mycket väl på att ensambarn kan ha större chans att gå bra inom karriären då de troligen behandlas mer som vuxna från start. Umgås med mer vuxna. Kanske är deras föräldrar högutbildade och inte har tid med fler än ett barn. Ensambarnen kanske också vänjer sig vid att vara självständiga och därför lämpar sig bättre som chefer. Fast allting är ju individuellt.


when you cry because you are happyBerörande.

when you are thinking about it

It's the things beneath the surface.... that counts?

sometimes life feels nice

True colours
do existIf you believe in them

Always has been and always will be

It was something wrong with the map
so I got lost
Otherwise the land doesn't existwhen something takes over

Let us spend one more night together
I promise
you wont hurt meLet the time stop
and let the life begin

gävles julbock

Nu har Gävles julbock eldats upp som vanligt. Jag vet inte riktigt hur jag ska se på saken. Klart det vore trevligt för invånarna att ha kvar bocken lite längre men det är ju trots allt dagen innan julafton nu. Detta är ju som en tradition så nog är det ju alltid kul att den bränns ner, måste jag erkänna.


Some say big deal and other say..

Haha ibland funderar jag på om poliserna lägger in deras insatser på fel saker. Jag hittade en artikel om den stulna Auschwitz-skylten.

"Svensk kan ligga bakom stölden av Auschwitz-skylten

Åklagaren säger till RMF att rånet planerats i två månader och att de gripna riskerar att dömas till tio års fängelse."

you don't want to wake up beside the wrong person

You can feel when the hug doesn't fit
you can see when the smile doesn't live
you can feel when the touch doesn't loveYou know whose embrace which makes you feel alive


bläckfiskens hjärnsidaBläckfisken är ett smart ryggradslöst djur, kanske ska vi inte underskatta djurs intelligens?smuggelhundar

Ett rekord av smyggelhundar har stoppats av tullen i år. Jag kan inte förstå hur invånarna i vårt land kan köpa hundar från vem som helst. Undersöker människor inte uppfödaren? Riskerna för våra hundar och natur är stor. Vill ni inte kunna plocka bär längre med rädslan för att bli smittade av dvärgbandsmask. Vill ni föra in rabies till era egna hundar. Jag KAN förstå att dessa kriminella inte tänker på detta då de bara vill tjäna pengar, däremot förstår jag inte hur du kan köpa dessa hundar.


pedofiler ska låsas in

Jag upptäckte just en facebookgrupp med cirka 600 medlemmar. En grupp FÖR PEDOFILERS rättigheter. En grupp som jämför pedofiler med homosexuella. En grupp som vill sänka åldern för byxmyndighet.

Jag trodde att jag skulle dö.

Hur i helvete kan man jämföra pedofiler med homosexuella? Isåfall är ju en pedofil en heterosexuell men med lite skilda tankar. Okej om man ser att dessa är tre olika sexuella läggningar MEN en pedofil utför inte denna under rätt förutsättningar. Ett barn är inte redo att ha sex. Ett barn har inte samma styrka att säga nej. Ett barn förstår inte vad pedofilens handling innebär. Detta gör att jag vill kalla pedofilen för en sjuk person. Denna har en SJUKDOM. En normal homosexuell person skadar ingen!!


dödsoffer i kylan

Kylan har inneburit att ett flertal hemlösa bland annat i Polen har dött. Många tåg har stannat vilket har inneburit problem i tunnlar. Trafiken över engelska kanalen har stängts av idag av denna anledning. Bilköer och inställda flyg uppstår också. Jag förstår delvis detta men jag kan inte undvika att sucka över att det alltid uppstår kaos av lite snö och kyla söderut...


you can fly if you are trying to

I didn't want you to stay
and I didn't want you to leavebut that's maybe human nature?


you can run but you can't hide

When your eyes searching through the area
and you stand on the tip of your toes
Longing for the one you love
running wild around in the crowd
And everytime you reach for the person
it'll disapear
You run some more
giving up
And wakes up trembling, crying and
understading
when it's into your bones

If somebody would hurt you,
would you play with the same cards
or play Jesus
abort är mord

I Spanien kan det nu bli lättare att göra abort. Tidigare har man bara tillåtit abort om kvinnan varit vid dålig psykisk hälsa eller efter våldtäkt. Nu vill socialistregeringen att aborter ska vara fria till den fjortonde veckan och detta medför stora protester.

Jag anser abort vara ett självklart val både för barn-och föräldrars skull. Bara för att föräldrarna klantat till det så ska inte ett barn behöva lida. De flesta barnen är nog oplanerade och älskade trots allt men detta är inte en självklarhet. Barn ska inte vara ett tvång, barn ska vara en bonus. För mig är det sjukt att hävda att abort är mord när det inte ens är en utvecklad individ i magen...


om det vore på det sättet

Om jag bara vore lite mer...

Om du bara vore lite mer...

Om vi bara vore lite mer....... så skulle allting ordna sig?


plågade själar

Varför tänker människan på så onödiga saker? Vi tänker på förlorad tid. Vi tänker på förlorad kärlek. Vi tänker på förlorat liv. Vi tänker på förlorade pengar. Vi tänker på förlorad hälsa. Vi tänker på fantasivärldar men inte tänker vi ut en bra lösning över hur vi ska förändra samhället.

Vi slösar en massa energi och tankeverksamhet på saker vi inte kan förändra. Varför ska vi plåga oss själva. Kan vi inte bara stänga av en ventil så att allting blir bra. Jag förstår inte poängen.


big brother is watching you

För att minska våldet på tågen ville skånetrafiken ha kameror men länsstyrelsen säger nej då det kränker passagerarna. Jag skulle inte vilja att någon satt och glodde på mig genom kamerorna fast om det sker av ett syfte så okej. Om man inte har något att dölja så är det väl lugnt. Däremot anser jag att man inte ska kolla på filmerna förän det finns en anledning att göra det och denna person ska vara utbildad. Man vill ju inte direkt att det ska sitta några skumma arbetslösa människor och skratta åt alla människors miserabla liv på tågen.


ungdomsfylla

Med tanke på en artikel i aftonbladet där det står att häften av alla niondeklassare har smakat alkohol hemma började jag fundera. Är det bäst att låta sina barn dricka alkohol hemma eller förtränga faktumet att de antagligen gör det någon annanstans. Ska man låta barnen få en tråkig första upplevelse av alkohol så att de kanske inte vill dricka längre. Ska man hoppas på att de inte dricker i smyg eller ska man köpa ut då de vill för att kunna begränsa deras intag. Ska föräldrarna vara nykterister själva eller får man dricka sig berusad. Gör barn som vuxna gör eller som de säger.

Jag tycker att föräldrar ska vara praktiskt taget nykterister om de ska kunna begränsa sina ungdomars alkoholvanor. Det må låta drastiskt men din tonåring kommer alltid att påpeka att du dricker annars. Det spelar ingen roll om du säger att det är dåligt att dricka som ung, att det är sämre att supa ner sig i diket. Unga människor vill själv uppleva saker och kommer inte bry sig särskilt om dina ord. De vet dock att du dricker och därför kan de göra likadant själva.

Däremot betyder det inte att din tonåring inte kommer att dricka bara för att du är nykterist. Jag tror att det är väldigt svårt att komma ifrån experimenterandet av droger oavsett vad du gör, men jag tror att det är bra att vara ett nykteristföredöme iallafall. Däremot tror jag att det kan vara bra att locka din tonåring med exempelvis vi betalar körkortet om du är nykter till du fyller arton år samt köper ut åt dig då. Jag tror verkligen inte det fungerar att vägra köpa ut. Ditt barn kommer att få tag på alkohol hursomhelst och denna alkohol är kanske inte den bästa. Ha ett öppet förhållande till ditt barn och prata om deras fylla. Låt dem känna tilltro till dig. Då blir det så mycket härligare för bådas inre och yttre säkerhet.


rullstolsmarsvinet

Marsvinet har en rullstol för att ta sig fram eftersom att den är förlamad, rörligheten i bakbenen har börjat komma tillbaka.Först blev jag chockad och tänkte att man gör fasen inte såhär. Vilket liv är det? När jag läste att marsvinet nu har börjat få tillbaka rörligheten och förhoppningsvis slipper rullstolen snart kände jag mig lättad och glad över att de tar ansvar för sina djur. Min tredje tanke var en ifrågasättning av det första som kom upp i huvudet. Vilket liv är det?

Varför anser vi att djur inte har ett värdigt liv i rullstol men människor har tydligen det? Om man anser att exempelvis för tidigt födda barn med handikapp inte ska få resurser för att överleva då är man en mördare. Om man anser att sjuka djur behöver veterinärvård så länge det är möjligt då är man elak mot djuret.

Vad är det för skillnad egentligen? Varför höjer vi den elaka människan i skyarna?


helvetets sömnbehov

Behövet av sömn må vara något av den sämsta kroppsuppfinningen. Vi slösar bort en tredjedel av vårat liv genom att ligga i en säng och vara halvt döda. Saken är den att vi måste sova annars dör vi. Det finns alltså inget val så länge vi vill leva och jag tror inte att man satsar på att sluta sova om man ska ta självmord. Då man gjort försök på labråttor så har de överlevt i högst en månad utan sömn.

Jag vill sova eftersom att det är smärtsamt att vara trött men samtidigt kan jag inte sova eftersom att jag vaknar hela tiden. Det gör att jag hatar behovet av sömn ännu mer. När man sover bearbetar hjärnan intrycken från dagen, immunförsvaret förstärks genom att tillväxthormon och melatonin utsöndras, musklerna återhämtar sig, blodtrycket och nivån av stresshormoner sänks. Det innebär att utan sömn så blir vi fucked up då hjärnan liksom blir överbelastad. Vi går som i en dyster dimma där vi reagerar långsamt och tänker oklart. Vi presterar dåligt genom att vi inte kan koncentrera oss eller hämta rätt information i hjärnan. Man blir förvirrad och får dåligt minne.

Inser ni hur sjukt det är att vi har detta sömnbehov? Vi fungerar inte som en människa utan sömnen! Vi går runt som en hjärndöd zombie istället. Som när man gick i skolan och behövde plugga natten inför provet. Det fungerar ju inte. Tiden räcker inte till. Eftersom att hjärnan trillar ur balans då...
drogstörningar

Dagens störningsmoment är drogpåverkade personer. Hur jobbigt är det inte när personer ska tala ut om sina innersta problem? När de säger upp vänskap? När de blir snea och drar från dig? När de börjar gråta eller slåss? När de skrattar vid fel tillfällen eller tjatar om deras liv? När de släpper lös och blir alldeles för pinsamma?

När jag är påverkad bryr jag mig inte om vad andra tänker. Var med mig eller fuck yourself. Jag lägger nog inte heller märke till hur påverkad jag eller mina vänner är. När jag själv är nykter blir jag lätt äcklad över hur patetiska människor kan vara när de fått tillskott under helgen... Som oförstående barn.egogirls

Varför lägger bloggare ut bilder på sig själv? Varför har personer en bilddagbok med syftet att lägga ut bilder på sig själv? Varför lägger man ut bilder på sig själv överhuvudtaget? Är det en attentionwhore? Vill den titta på sig själv? Vill den locka besökare? Har den ingenting innanför pannbenet så att den måste lägga upp bilder på sig själv? Varför ska man lägga upp bilder på sig själv? Vad är syftet? Om personen lägger upp en nakenbild eller en bild där den är med om en rolig händelse så okej. Men varför ska man lägga upp en egobild på sitt eget ansikte (eller helfigur) VARJE dag? Har du inte sett dig själv nog mycket? Speglar har funnits i flera hundra år så vad är anledningen EGENTLIGEN?

Jag söker efter läsvärda bloggar men blir förbryllad för varje länk jag tittar på. Varför ska jag titta på bilder av en främmande posande människa som skriver att den ätit en macka med skinka? Läs inte då tänker ni. Nej jag läser inte deras bloggar men jag kan inte förstå hur hundratals människor kan kommentera deras inlägg. BLOGGEN SUGER JU FÖRHELVETE. Klart det är bra med variation så att man får välja vad man vill läsa. Det jag inte förstår är att man vill läsa vissa saker.

Puss!

bojkotta rosa

En brittisk kampanj vill att man ska bojkotta rosa leksaker eftersom att färger delar upp oss i vissa könsroller. Varför ska alltid flickor ha rosa och pojkar blått? Varför tror vi att barnet är en flicka om den har rosa kläder? Varför ska flickor bara leka med fina omgändertagande barbies? Varför ska pojkar leka med scince-fiction figurer?

Egentligen bryr jag mig inte överhuvudtaget om att vissa färger hör samman med ett kön. Man har och gillar vad man vill. Det spelar ingen roll vilket kön man är då. Däremot inser jag att man blir upplärd till att gilla en viss färg, en viss docka eller en viss bil. Jag tror inte att man dras till en blond barbie med rosa kläder sedan födseln, som tjej. Om man låter barnen vänja sig vid variation blir livet mycket roligare. Du kanske inte bryr dig om att få leka med barbiedockor men tänk om det hade varit sjukt kul? Tänk om det hade varit mycket roligare än att leka med bilar? Jag tycker att alla barn borde ha möjligheten att vänja sig vid alla leksaker oavsett kön.


in the night you'll die

En tanke växer som ett träd genom min hjärna. Den blommar. Den vissnar. Den dör. Livet passerar som i revy och jag sitter som en tyst sorgsen åskådare. Inte ett ansiktsuttryck. Inte en visad känsla. Chockad över att de dåliga känslorna sköljde över mig så fort. Överraskad då alla andra dåliga minnen tränger sig fram i det växande trädet. Bränn ner det där trädet tänker jag. Låt mig vara fri. Låt mig slippa det forna och leva för dagen. Låt mig älska varje dag för det den är. Låt mig leva i nuet. Låt mig vara lycklig för det jag uppnått. Jag nådde mitt mål som jag suktat efter i så många år. Men nu. Vad är mitt mål? Vad väntar jag på? Borde jag vara nöjd? Borde jag utmana mig själv? Vem är jag?

When you're at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul
Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn't pass
Nothing's ever built to last
You're in ruins

laser bränner sönder ögat

Under de senare åren har grön laser uppstått som ett hot mot polisen (ofta då de sitter i bilen). Denna laser är så stark att den kan bränna sönder näthinnan och skada ögat kraftigt. Man vill nu förbjuda lasern.

Jag tycker att man borde göra den svårtillgängligare. Kanske förbjuda den om man inte har något tillstånd att ha den. Jag tror allvarligt talat inte att det är särskilt många personer som har ett behov av denna laser. Hur många visar föremål långt uppe i himlen? Om detta problem börjar vara utbrett så måste något göras åt det.


dödade för plattång

Susan hittades död i hemmet förra året i oktober, hon var knivhuggen i nacken. Det var den två år äldre tjugoåriga systern Kathleen som hade dödat Susan på grund av ett bråk om en plattång. Alltid finns det något att bli arg över.K & S


sydafrikanska negerapor

I sydafrika har var fjärde man våldtagit. De misstänker att den högre andelen sydafrikanska män som våldtar beror på att de är uppfostrade till en manlighet som innebär att man ska ta kontroll över kvinnorna med våld. I sydafrika har en undersökning även gjorts som säger att var tredje minut våldtas ett barn.


Jag blir chockad över att procenten är så stor. Sedan tidigare har jag hört om afrikanska män som våldtar oskulder för att bli friska från HIV, däremot trodde jag inte att problemet var såhär stort.

”Flickor får lära sig att det är normalt att ha sex med morbröder och farbröder. Ingen förklarar för dem att vissa närmanden är olämpliga. Tidigare brukade sex med minderåriga sanktioneras genom arrangerade bröllop. Denna tradition har förändrats men föreställningen att det är fint för en äldre man att ha sex med en ung flicka lever kvar”, säger chefen för avdelningen för kvinnofrågor i Botswanas regering, Koketso Rantona.


När jag blir påmind om problemen i landet vill jag ge ett skott i pannan till alla som våldtagit och alla som tänkt tanken. Jag vill skrika ut om hur dumma de är. Ni blir INTE FRISKA av att VÅLDTA EN OSKULD. Jag hatar er. Jävlat skjut dig själv i skallen ditt inkompetenta äckel. Ge dessa störda människor information om världen!facebook på bröllopDe ändrar sin facebook-status mitt under vigseln. En rolig grej? Jag tycker att facebook är en rolig grej men det känns sjukt överskattat. Känns väldigt töntigt att lägga upp sitt liv där. Jag har inte ens någon status på min facebook. Fast det finns trots allt värre saker att vara beroende av. Äsch facebook är bra ändå, ska väl inte klaga.


kittenOkej den är väl ganska söt.

cut your butt

För några dagar sedan såg jag en artikel om en kvinna som opererade sig för att få en fastare rumpa men dog av detta. Är det värt att göra skönhetsoperationer? Om man redan är fin ska man då utsätta sig för operationsrisken för att bli så perfekt som möjligt? Är det rätt att skära sönder sitt genetiska utseende? Jag anser mig vara mot skönhetsingrepp eftersom att man går mot det naturliga. Hellre en lite sne men naturlig näsa än en konstgjord, eller? Det man inte vet tar man inte skada av?

Jag funderar ibland över om jag skulle utföra ett skönhetsingrepp om jag fick det gratis. Det är en väldigt svår fråga men i just denna sekund skulle jag säga nej om någon kom. Jag skulle inte bli mer nöjd bara för det. Antagligen skulle jag istället känna mig konstgjord.


föräldrafylla

Mer än vart fjärde barn har känt obehag under julen på grund av drickande föräldrar. När jag var liten tyckte jag också att det var jobbigt när släktingar drack. De gjorde inte illa mig men de förändrades. En del skulle pussa mig hela tiden, andra blev tysta och en tredje slog någon. Jag tyckte inte om att vara kring alkoholpåverkade människor eftersom att de blev så jobbiga. De upprepade sig, sluddrade, skrattade konstigt men viktigast av allt var själva förändringen. Det var inte så att ingen kunde hantera alkohol. Många skötte sig galant. Mina egna föräldrar har aldrig varit påverkade när vi barn var med. De ville inte att vi skulle behöva vara med om det och detta gör mig stolt. De gjorde det som en förälder bör göra, det vill säga ta hand om sina barn. Alla föräldrar gör ett eget val men det innebär inte att de gör rätt val.


det är bara lite aids

Man funderar nu på att testa införa sprutbyte i Stockholm på samma sätt som i Malmö och Lund. Sprutbytesprogrammen har haft olika konsekvenser på olika ställen. I Helsingfors minskade spridningen av hiv medan den ökade i Vancouver. Det är partierna S, Kd, Mp och C som välkomnar detta förslag.

Detta är självklart ett bra förslag för missbrukarna men samtidigt funderar jag över syftet. Dessa missbrukare har hamnat i drogträsket och självklart önskar jag dem så mycket välgång som möjligt i livet. Men om de ändå vill döda dig själv med drogerna, varför inte låta dem dö i hiv då? Kanske har de ett ganska roligt missbruksliv, vad vet jag. De kanske ler varje dag och tänker på hur bra de har det. Om de däremot fick hiv kanske de inte skulle må bra.

Om de blev sjuka skulle de dö tidigare och skona samhället tänkte jag först. Jag insåg dock att de antagligen skulle få behandlingar av vår sjukvård och numera lever man ju många år som hivsmittad. Kostnaderna för sputbytesprogrammet kanske är mindre än behandlingarna för den hivsjuka. Hursomhelst tycker jag att detta är ett bra förslag.
medlem i kyrkan

Medlemmarna i svenska kyrkan har miskat mer detta år än normalt sett. Minskningen har skett jämnt över året och man tror därför inte att det har någonting att göra med acceptansen av homovigslar. Kyrkan misstänker att det ekonomiska läget i samhället spelar roll.

Det är många personer som är med i kyrkan men däremot inte är kristna. Anledningen till detta tror jag beror mycket på lathet och oinsatthet. Man fortsätter vara med för att man alltid har varit det. Kanske vill man gifta sig i kyrkan. Jag har dock svårt att förstå varför man vill lova en Gud som man inte tror på att man ska älska en person till döden skiljer en åt. Skulle du kunna lova det inför spaghettimonstret också? Bryr du dig inte om vad du säger i ett samtal? Är du nöjd så länge du fått sagt vad som helst? Om du tycker att det är mysigt i en kyrka så okej. Alla bestämmer själva vad de vill göra men att lova någonting man inte tror på känns konstigt.kommunikationsproblem

Jag förstår inte poängen med att inte kunna ge sig in i konflikter på ett normalt sett. Jag förstår verkligen inte varför människor börjar skrika som en galning direkt den kommit innanför dörren. Har du verkligen tänkt igenom det du vill säga först? Om du skulle tända till på en sekund och slockna på en sekund då du inser ditt fel så okej. Du gjorde ett misstag. Om du däremot hugger och hugger utan att inse vad fan du håller på med. Hugger tills den andra inte bryr sig om att öppna käften överhuvudtaget DÅ är det något fel.

 

Enligt mig gör inte ett överröstande skrikande någon skillnad. Om du har ett problem med mig berätta då det på ett lugnt sätt. Berätta exakt vad jag har gjort för fel, gör en lista om du vill MEN attackera mig inte som om jag just hade kastat en spritflaska i huvudet och tryckt ned dig i toaletten.

 


JättemaneterGalet stora maneter! Det är fascinerande vilka organismer som finns.


elakt yrkesval

Det finns många yrken som jag inte förstår charmen med. Varför blir man slaktare eller parkeringsvakt? Finns det något trevligt med att se skräckslagna djur bli skjutna i huvudet och därefter stycka deras kropp? Finns det något underhållande med att döda individer varje dag? Individer som inte har någon anledning till att dö? Djur som inte anses ha ett värdigt liv.

Var ligger det underhållande i att ge människor som råkat parkera fel böter? Varför vill man så gärna förstöra julen för en person som missade förbudsskylten? Är det verkligen så kul att gå hem en dag efter att ha gjort ett hundratal människor arga och ledsna?

Om man tar ett jobb för att man inte kan få något annat kan jag förstå det på ett sätt. Man måste ju överleva dagen. Kanske tycker en slaktare att de kan göra livets sista skede så bra som möjligt om just DEN personen får döda. Kanske tycker slaktaren om kött väldigt mycket och ställer upp för samhället som mördaren. Kanske anser parkeringsvakten att han har ett nyttigt jobb som håller ordning på samhället samt förhindrar olyckor. Eller så är det riktigt elaka människor.

 


RSS 2.0